• Fabriek

Geschiedenis

Historisch onderzoek naar het huidige Lucentterrein leidt terug naar het eind van de negentiende eeuw. De tijd waarin de Ripolin Verffabriek zich aan de Larenseweg en de NSF aan de Jan van der Heijdenstraat vestigden. Ripolin zou een begrip in de verfwereld worden. Uit diverse uitbreidingen van de fabriek kan worden afgeleid dat het Ripolin voor de wind ging. Rond 1970 was het concern de grootste zelfstandige verffabriek in Europa, met een hoofdkantoor in Parijs.

Met een verdubbeling van de productie kwam in 1975 een einde aan bijna negentig jaar verfproductie aan de Larenseweg. Na het verdwijnen van Ripolin werd het gebouwencomplex overgenomen door de buurman, Phillips Telecommunicatie Industrie. Deze heeft gedurende een periode van tien jaar de oude gebouwen nog gebruikt. In 1985 werd besloten de nog resterende gebouwen te slopen om er een groot kantorengebouw neer te zetten, aansluitend op een kantoorgebouw dat al eerder op de hoek van de Larenseweg en de Jan van der Heijdenstraat was gebouwd. Daarmee kwam een definitief einde aan het Ripolincomplex.

Na Philips werden de kantoren betrokken door Lucent Technologies, waar de locatie nog steeds haar naam aan te danken heeft. Lucent Technologies, een afsplitsing van AT&T, is in 2006 overgenomen door Alcatel. In 2004 werd de locatie in Hilversum opgeheven en na jaren leegstand is de locatie in delen door de Alliantie aangekocht voor transformatie en herontwikkeling naar een woon-werkgebied.

 

Foto Ripolin verfblik

 

Foto Lucent Technologies